Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Πρόκειται για ένα διαμέρισμα 130 τ.μ., στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πολυκατοικία, στην οποία βρίσκεται το διαμέρισμα, είναι κτισμένη το 1965, επομένως η κάτοψη της, είναι τυπική εκείνης της εποχής.

Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι είναι σαφώς διαχωρισμένοι, ενώ ο διάδρομος αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο αλλά και τον βασικό άξονα κίνησης της κατοικίας.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Παρότι έχουν περάσει δεκαετίες και οι ανάγκες των χρηστών έχουν αλλάξει, η συγκεκριμένη κάτοψη έχει εκτελεστεί άρτια και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περίγραμμα του διαμερίσματος καθώς και με τον προσανατολισμό του κτιρίου.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Ο προσανατολισμός του διαμερίσματος είναι νότιος, έχοντας σαν αποτέλεσμα το φυσικό φως να διαχέεται στα περισσότερα δωμάτια.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram Architects, που ανέλαβε την μελέτη ανακαίνισης του εν λόγω κτίσματος, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μικρές αλλαγές στην αρχική κάτοψη του διαμερίσματος, έτσι ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του νέου ιδιοκτήτη.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

“Το νέο, ανακαινισμένο διαμέρισμα, αποτελείται από δύο κρεβατοκάμαρες, ένα αρκετά ευρύχωρο καθιστικό, ένα χώρο γραφείου, ο οποίος γειτνιάζει με το καθιστικό, ένα χώρο κουζίνας, μπάνιο και WC.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Το «πρόβλημα» που αντιμετώπισαν οι αρχιτέκτονες, ήταν, ότι ενώ είχαν ένα σχετικά μεγάλο διαμέρισμα, δεν υπήρχε χώρος αποθήκης, καθώς τον «θυσιάσαν», για να έχουν, μία πιο άνετη και λειτουργική κουζίνα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Η απάντηση των Polisgram Architects, σε αυτήν την πρόκληση, ήταν να σχεδιάσουν «μονάδες αποθήκευσης», δημιουργώντας μία σειρά από εντοιχιζόμενα έπιπλα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

“Αυτή ήταν και η κύρια επιδίωξη αλλά και το κύριο χαρακτηριστικό του πρότζεκτ”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο το ξύλο σαν υλικό, συνδυάσαν την φυσική του απόχρωση, με κάποιες χαρακτηριστικές αποχρώσεις, καταφέραν να αποδώσουν την επιθυμητή σχεδιαστική αισθητική σε συνδυασμό με τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο, που ένα διαμέρισμα αυτού του μεγέθους, έχει ανάγκη ώστε να λειτουργήσει άψογα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Photo © Ιωάννα Φωτιάδου

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Ανακαίνιση διαμερίσματος, Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Polisgram Architects, Εμβαδόν: 130 m², Κείμενο παρουσίασης: Polisgram Architects, Φωτογραφίες: Ιωάννα Φωτιάδου

Προμηθευτές έργου:

Οικοδομικά – Όψεις / Επικαλύψεις – Εξωτερικές επενδύσεις – Μόνωση / Στεγάνωση – Εξωτερική θερμομόνωση / Ηχομόνωση – Χρώματα / Πούδρες βαφής: Αλέξανδρος Τραινταφυλλίδης, Κουφώματα (Αλουμινίου / Ξύλινα / Συνθετικά / Εξαρτήματα): SYNCHRO, Εξωτερικός φωτισμός: MEIDANIS, Μάρμαρα – Γρανίτες – Κυβόλιθοι – Πλακάκια: ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, Δάπεδα εσωτερικών χώρων (Ξύλινα / Μαρμάρου / Πλακιδίων / Ρητινούχα): ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, Εσωτερικά χωρίσματα (Γυψοσανίδες / Ψευδοροφές  / Κινητοί τοίχοι): Νίκος Νικολάου, Θέρμανση (Καυστήρες / Λέβητες / Σώματα / Ενδοδαπέδια θέρμανση): BAUTHERM, Τζάκια: Γιώργος Καραμπογιάννης, Μπάνιο (Είδη υγιεινής / Πλακάκια / Αξεσουάρ): KISKINIDIS, Κουζίνα (Έπιπλα κουζίνας / Πλακάκια / Λοιπά): ITSIOS, Φωτισμός (Μελέτη / Φωτιστικά σώματα): MEIDANIS, Ηλεκτρική εγκατάσταση (Διακόπτες / Θυροτηλεοράσεις): Στ. Χρυσάφης, Αυτοματισμοί (Συστήματα ασφαλείας / Συναγερμού / Συστήματα πυρανίχνευσης & πυρόσβεσης): Στ. Χρυσάφης, Εσωτερικοί χώροι (Μοκέτα – Χαλιά – Ταπετσαρίες – Υφάσματα – Κουρτίνες): Ανθ. Στοίδης

Polisgram Architects renovated an old 130 square meter apartment, located in the heart of Thessaloniki, Greece, providing the necessary storage space to be perfectly functional.

This 130 square meter apartment is located in the heart of Thessaloniki. Originally, the block of flats was built in 1965, so its layout is typical of that era.
Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

Public and private spaces have clear boundaries and a corridor plays the role of the basic movement axis of the house.
Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

Although many decades have past and the user’s needs have changed, this layout was very well executed and was in complete harmony with the outline of the apartment as well as the building’s orientation.
Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

“The apartment’s orientation is south so the natural light diffuses in most of the rooms”.

Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

As a result Polisgram Architects decided to make just a few changes to this original layout in order to accommodate in a more sufficient way the new owner’s needs.
Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

So the renovated apartment consists of two bedrooms, quite spacious living room, office space which is adjacent to the living room, a separate room for the kitchen, a bathroom and a WC.
Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

“Since this apartment is sizable, but it lacks in a storage room, which they “sacrificed” to have a larger kitchen, their main design idea was to create “storage modules” with the built in furnishings”.

Architecture – Design: Polisgram Architects, Photo © Joanna Fotiadou

In this way Polisgram Architects created this project’s identity, using basically wood in its natural color, combined with quite distinctive shades in certain spaces, they succeeded to provide the design aesthetics and they wished for as well to provide the apartment with all the storage space, it needed to be perfectly functional.
Floor Plan, © Polisgram Architects

Facts & Credits:

Project title: Apartment renovation, Location: Thessaloniki – Greece, Architecture – Design: Polisgram Architects, Size: 130 m²,  Text description: Polisgram Architects, Photography: Joanna Fotiadou