Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Το έργο αφορά στην αναδιαμόρφωση και τον επανασχεδιασμό διαμερίσματος του 1977 στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, ώστε να κατοικηθεί από τη νέα ιδιοκτήτρια.

Στόχος των προτεινόμενων επεμβάσεων από το αρχιτεκτονικό γραφείο CΑΝ Studio Architects, ήταν η επίλυση των προβλημάτων διαρρύθμισης του χώρου. Η δυσλειτουργικότητα του διαμερίσματος οφειλόταν κυρίως στους πολλούς μικρούς χώρους και ιδίως στο μακρόστενο σαλόνι, του οποίου μεγάλο τμήμα έμενε αναξιοποίητο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Η κατάτμηση των χώρων διημέρευσης είχε ως αποτέλεσμα αφενός τον περιορισμό ωφέλιμου χώρου, καθώς τμήμα του προορίζονταν για την κίνηση του χρήστη, αφετέρου την παρεμπόδιση του φυσικού φωτισμού, δίνοντας αίσθηση στενότητας.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

“Με μία σειρά επεμβάσεων, το διαμέρισμα γίνεται πιο λειτουργικό και ευρύχωρο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Οι ενδιάμεσες μη φέρουσες τοιχοποιίες και τα δάπεδα καθαιρέθηκαν ώστε να ενοποιηθούν οι χώροι διημέρευσης (κουζίνα – σαλόνι – χωλ) και να αξιοποιηθούν λειτουργικά οι αδρανείς χώροι της προηγούμενης διαρρύθμισης.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

“Τα ασαφή όρια καθιστικού και κουζίνας επιτρέπουν την ανεμπόδιστη ροή κινήσεων και την ελεύθερη χρήση του ενδιάμεσου χώρου”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Ο φυσικός φωτισμός πλέον καλύπτει σχεδόν όλο το διαμέρισμα και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα του χώρου. Στη θέση του προηγούμενου καθιστικού δημιουργήθηκε ένα μεγαλύτερο κύριο υπνοδωμάτιο με ενσωματωμένο χώρο γκαρνταρόμπας (walk-in closet).
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Η εντοιχισμένη βιβλιοθήκη της εισόδου του δωματίου δημιουργεί ωφέλιμο χώρο χωρίς να αφαιρεί ωστόσο από την διαμπερότητα του διαμερίσματος.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

“Τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα παρέχουν μεγάλη ποικιλία αποθηκευτικών λύσεων”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου σπιτιού με ευέλικτους χώρους δίνοντας έμφαση στην άνεση και την αισθητική. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι το ξύλο στα δάπεδα των υπνοδωματίων, στα έπιπλα και στους πάγκους, πατητή τσιμεντοκονία στο σαλόνι και στον τοίχο της κουζίνας.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Οι χρωματισμοί έχουν ήπιες αντιθέσεις αλλά σημειακά επιλέγονται εντάσεις (βεραμάν ντουλάπα κουζίνας, μπορντό βιβλιοθήκη, τεχνοτροπία σε τοίχο της κρεβατοκάμαρας).
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

“Οι καθαρές φόρμες με τις λιτές γραμμές και τα καμπύλα στοιχεία συνθέτουν ένα περιβάλλον ισορροπίας και ηρεμίας”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Το κάθε στοιχείο του διαμερίσματος σχεδιάστηκε ειδικά για την εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών και συνηθειών του χρήστη (custom design).
Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος και τύπος έργου: Αναδιαμόρφωση και επανασχεδιασμός διαμερίσματος, Τοποθεσία: Τούμπα – Θεσσαλονίκη, Αρχιτεκτονική μελέτη – Μελέτη εσωτερικού χώρου – Επίβλεψη – Σχεδιασμός επίπλωσης: CΑΝ Studio Architects, Ομάδα μελέτης – σχεδιασμού: Ελένη Κομπατσιάρη – Γιούλη Περδίκη – Σοφία Χατζηγεωργίου, Συνολικό εμβαδό: 82 m², Έτος μελέτης – κατασκευής: 2019, Κείμενο παρουσίασης – Φωτογραφίες: CΑΝ Studio Architects

Προμηθευτές έργου:

Ξύλινα δάπεδα – Πόμολα και επιφάνειες: SANELCO, Κατασκευή επίπλων: Κωνσταντίνος Νερκίζης, Πλακίδια: PASSION HOMEKARAG, Πατητή τσιμεντοκονία: ARTMIX, Μάρμαρα: Σολομωνίδης, Φωτιστικά: PETRIDIS – Στρικούδης

English description: CΑΝ Studio Architects undertook the architectural interior refurbishment of a 1977 apartment in Thessaloniki, aiming to accommodate the needs of the new owner.

The design focused on creating a contemporary house with flexibility, comfort and aesthetics. The suggested aim was to find a solution to the problematic layout of the apartment.
Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

“The small, narrow and dysfunctional spaces resulted in the absence of living spaces and the obstruction of natural light”.

Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

With a series of interventions, the apartment becomes more functional and spacious. The living areas (living room, kitchen, hall) are unified in a large space that allows unimpeded flow of movement and the use of intermediate space.
Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

“Now the apartment is filled with natural light, which upgrades the space quality”.

Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

The former living room is turned into a master bedroom with a walk-in closet, leaving room on the opposite wall for a built- in library.
Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Kitchen and the new pieces of furniture are designed and custom-made to provide a wide variety of storage solutions.
Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

“The chosen materials for bedroom floors and the pieces of furniture as well as the kitchen worktops were wood”.

Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Polished mortars were used for the living room floor and the kitchen walls. In general light earthy tones were chosen with intense colors at points for contrast (bright green for the kitchen cupboards, burgundy for the bookcase and a distinctive painting style for the bedroom wall).
Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

The clean-cut forms with simple lines along with the curved elements compose an environment of balance and calmness.
Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Photo © CΑΝ Studio Architects

Each element of the apartment was designed specifically to serve the personal needs and desires of the owner (custom design).
Apartment’s plan, © CΑΝ Studio Architects

Facts & Credits:

Project title: Refurbishment of a 1977 apartment, Location: Toumpa – Thessaloniki, Architectural design – Interior design – Supervision – Furniture design: CΑΝ Studio Architects, Design team: Eleni Kompatsiari – Giouli Perdiki – Sofia Hatzigeorgiou, Area: 82 m², Year of design and construction: 2019, Text description – Photography: CΑΝ Studio Architects