Photo © Siryo Náve

scavolini

Ένα σκοτεινό και σε κακή κατάσταση διαμέρισμα του ’70, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, μετατρέπεται σε ένα χώρο φωτεινό με χρώμα από τους Cluster Architects.

Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην αναβίωση της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου του μεταπολεμικού κτηρίου και επιχειρείται με τη διατήρηση της υπάρχουσας υλικότητας και την προσθήκη κάποιων ρετρό στοιχείων σε συνδυασμό με μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση.
Photo © Siryo Náve

Η αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου μαζί με την ανάγκη του πελάτη να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο διαμέρισμα για Airbnb ενοικίαση αποτελούν τα θεμέλια του.
Photo © Siryo Náve

Αντιμέτωποι με ένα σκοτεινό χώρο, οι αρχιτέκτονες αναδιαμορφώνουν την κάτοψη για να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο το φυσικό φως. Οι συμπαγείς εσωτερικοί τοίχοι και οι πόρτες κατεδαφίζονται ή αντικαθίστανται από διαφανή πλαίσια, δημιουργώντας ένα σκηνικό ανοιχτού χώρου με ιδιωτικές και δημόσιες ζώνες. Οι πρώτες ύλες – όπως τα μεταλλικά πλαίσια – μαζί με τις αποχρώσεις του λευκού, σκούρου γκρι, βαθύ κόκκινου και ροζ χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν τις διαφορετικές ζώνες στο διαμέρισμα.
Photo © Siryo Náve

Το κυρίαρχο στοιχείο εσωτερικού είναι οι κουρτίνες που βρίσκονται μπροστά από τα διαφανή πετάσματα και καλύπτουν την ανάγκη των επισκεπτών για ιδιωτικότητα, όποτε είναι επιθυμητό.
Photo © Siryo Náve

Η χρήση των κουρτινών του διαχωριστικού μεταξύ του δωματίου και του καθιστικού δίνει μια ευελιξία στο χώρο και κάνει τη διαμονή στο διαμέρισμα πιο διαδραστική. Επιπλέον, δημιουργείται ένας δεύτερος ιδιωτικός χώρος ύπνου στη θέση του καθιστικού.
Photo © Siryo Náve

Η κουζίνα λειτουργεί ως καρδιά του σπιτιού λόγω της κεντρικής της θέσης που συνδέει την είσοδο, το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα. Ειδικά το τραπέζι φαγητού είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί σημείο συγκέντρωσης για τους επισκέπτες του διαμερίσματος. Ο σχεδιασμός συμπληρώνεται από ένα ευρύ φάσμα υλικών με ξεχωριστές λεπτομέρειες που καθιστούν το τελικό αποτέλεσμα μοναδικό.
Photo © Siryo Náve

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Διαμέρισμα αirbnb στην Αβέρωφ, Τοποθεσία: Αθήνα – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cluster Architects, Κατασκευή: Αντρέας Κολοβός, Επιφάνεια: 55 τ.μ., Ημερομηνία Ολοκλήρωσης Έργου: Απρίλης 2016, Φωτογράφιση: Siryo Náve  

English Description Airbnb apartment in Averof by Cluster Architects

A dark ‘70s apartment in bad repair, located in the heart of Athens, has been transformed into a bright colorful space by Cluster Architects. The design aimed to recreate the atmosphere of a postwar space by maintaining the existing materiality and some retro elements yet combined with a new design approach. The history of the building along with the client’s need to create a fresh Airbnb apartment formed the foundations of the design concept.
Photo © Siryo Náve

Confronted with a dark space, the architects reform the plan in order to brighten up the rooms and get the maximum of natural light into the apartment. The compact internal walls and doors are demolished or replaced with transparent ones creating an open-space scene with private and public zones.
Photo © Siryo Náve

Photo © Siryo Náve

Raw materials such as metal frames together with tints of white, dark grey, deep red and dusty pink are used to create the different zones in the apartment, each with a unique sense of space.
Photo © Siryo Náve

The most dominant element is the curtains that are located in front of these new transparent walls and cater to the visitors’ need for privacy whenever desired. This adds flexibility and a scenic character to the space that makes the living experience interactive and playful. Besides, a second private sleeping area is created in the place of the living room.
Photo © Siryo Náve

The kitchen acts as the heart of the house with its central location connecting the entrance, the living room and the bedroom. Especially the dining area has been designed to be a vital and gathering point for the visitors of the apartment. The interior is complemented by a wide range of materials and distinct details that make the final result unique.
Plan © Cluster Architects

Facts & Credits:

Project: Airbnb Apartment Averof, Location: Athens – Greece, Architects: Cluster Architects, Construction: Andreas Kolovos, Surface: 55 m², Date Completed: April 2016, Photography: Siryo Náve

Σχόλια

σχόλια