Άποψη εσωτερικού χώρου εισόδου οικίας, Photo © Μεγακλής Γαντζίας - Αγνή Κουβελά

Μια ισόγεια μονοκατοικία του ’50, που είχε υποστεί ενδιάμεσες προσθήκες και βελτιώσεις, ανακαινίσθηκε πρόσφατα για να στεγάσει νέα μέλη, μια τετραμελή οικογένεια.

Άποψη πρόσβασης οικίας, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Άποψη εισόδου οικίας, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Οι επεμβάσεις στόχευσαν στον αισθητικό εκσυγχρονισμό της οικίας και την απόδοση ενιαίου ύφους μέσα από μια μαξιμαλιστική προσέγγιση λειτουργικότητας.

Άποψη κεντρικού καθιστικού, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Άποψη τραπεζαρίας, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Άποψη καθημερινού καθιστικού, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Το αχανές και άμορφο καθιστικό, επιμερίστηκε σε ενότητες με τοιχώματα από ερμάρια και βιβλιοθήκες. Η μορφές τους διασφαλίζουν την οπτική διαπερατότητα, ενώ το  περιορισμένο ύψος τους τα καθιστά άμεσα χρηστικά αφήνοντας την οροφή αδιάσπαστη να διατρέχει τους χώρους.

Άποψη τζακιού, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Άποψη λουτρού, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Πλωτό ξύλινο δάπεδο υπερύψωσε το καθημερινό κατά μια βαθμίδα ώστε να γίνει συνεπίπεδο με την κουζίνα που επανασχεδιάστηκε. Το μεγάλο λουτρό με τη γειτονική αποθήκη μετατράπηκαν σε παιδικό υπνοδωμάτιο, ενώ νέο κοινόχρηστο λουτρό διαμορφώθηκε στη θέση του λεβητοστασίου που καταργήθηκε.

Λεπτομέρεια Εισόδου, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Λεπτομέρεια Κήπου, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Η θέρμανση του κτιρίου με καυστήρα πετρελαίου αντικαταστάθηκε με αντλία θερμότητας εναλλάκτη αέρα-νερού. Τα κουφώματα αλουμινίου αντικαταστάθηκαν με νέα καταλληλότερα, ενώ στους τοίχους συμπαγούς οπτοπλινθοδομής του παλαιότερου τμήματος προστέθηκε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Άποψη οικίας πριν την ανακατασκευή, Photo © Μεγακλής Γαντζίας – Αγνή Κουβελά

Στον κήπο, που βρισκόταν σε εγκατάλειψη, διαμορφώθηκαν πορείες και στάσεις με κυβόλιθους, ενώ ο παιδικός ποδηλατόδρομος και η θέση για κούνιες στρώθηκαν με πατημένο χώμα.

3D Απεικόνιση Χώρου Εισόδου, © Αγνή Κουβελά

3D Χώρου Καθιστικού, © Αγνή Κουβελά

Το υπόλοιπο τμήμα οργανώθηκε σε περιοχές με οπωροφόρα δένδρα, λαχανόκηπο, αρωματικές πόες, ξηρόφυτα και άλλα καλλωπιστικά φυτά. Το κτίριο είναι σήμερα «εμβαπτισμένο» στο πράσινο.

Τοπογραφικό Διάγραμμα, © Αγνή Κουβελά

Κάτοψη, © Αγνή Κουβελά

Τομές Α-Α / Β-Β, © Αγνή Κουβελά

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κατοικία, Τύπος Έργου: Ανακαίνιση-Ανακατασκευή, Tοποθεσία: Χαλάνδρι, Αττική, Aρχιτεκτονική μελέτη: Αγνή Κουβελά, H/M μελέτη: Αντώνης Κουβελάς, Eπίβλεψη: Αγνή Κουβελά, Φυτοτεχνική μελέτη: Κατερίνα Γκόλτσιου, Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 215 m², Εμβαδόν κήπου: 725 m², Παρουσίαση: Αγνή Κουβελά, Φωτογραφίες: Μεγακλής Γαντζίας, Αγνή Κουβελά, 3D Απεικονίσεις & Σχέδια: Αγνή Κουβελά