Σύμφωνα με στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας την οποία δημοσιοποίησε, χθες Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ζοφερή φαντάζει η πραγματικότητα για την πορεία των εγχώριων τουριστικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα η έρευνα καταδεικνύει ότι, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία μειώνεται περαιτέρω τον Δεκέμβριο, στις 87,5 (από 102,7) μονάδες, επίπεδο αισθητά χαμηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (102,2 μον.).
Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων χάνουν έδαφος και κινούνται οριακά αρνητικά (-3 από +22 μον. το ισοζύγιο), ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ο σχετικός δείκτης μειώνεται (στις +3 από +19 μον.).
Οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση επιδεινώνονται (στις -29 από -23 μον. το ισοζύγιο), παράλληλα με εκείνες για την απασχόληση του κλάδου (-17 από -11 μον. το ισοζύγιο).
Ο δείκτης των τιμών διαμορφώνεται στις -8 μονάδες (από -15), ενώ τέλος, περιορίζεται στο 21% (από 32%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με ένα 33% να κρίνει ως βασικό λειτουργικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 12% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 29% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, η οποία αντισταθμίζεται από σχετικά μεγαλύτερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς και μικρότερη άνοδο στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή σημειώνει την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2015, μετά από ανοδική πορεία των τελευταίων 6 μηνών.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η οικονομία βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, μάλλον σε περίοδο αναμονής, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται να προσπαθούν να προσαρμοστούν ενόψει των δεδομένων και προκλήσεων που δημιουργεί η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα.
Το οικονομικό κλίμα ήταν βελτιωμένο, κατά μέσο όρο, το 2018 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, αλλά κινήθηκε σε επίπεδα που ήταν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Σε μηνιαία βάση, παρατηρήθηκε αρχικά βελτίωση και στη συνέχεια υποχώρηση προς τα αρχικά επίπεδα του έτους.