Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Στην παραλία της Πρέβεζας, επαφή με τα νερά του Αμβρακικού κόλπου, στο χώρο που κάποτε αποτελούσε το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ, βρίσκεται σήμερα το κατάστημα cafe – bar εστιατόριο «Alila tales & spirits».

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Ο χώρος του καταστήματος ανακαινίστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι αλλάζοντας παράλληλα τη χρήση από club, που είχε πριν μερικά χρόνια, σε café bar εστιατόριο με συνεχή λειτουργία όλες τις ώρες της ημέρας.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Το υφιστάμενο κτίριο είχε δύο κυρίαρχα στοιχεία, που επηρέασαν το σχεδιασμό του χώρου και τα οποία έπρεπε να συμπεριληφθούν και κυρίως να αναδειχθούν στην τελική πρόταση.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Το πρώτο ήταν η εναλλασσόμενη πτυχωτή στέγη του κτιρίου, μοναδικής γεωμετρίας, από εμφανές σκυρόδεμα και το δεύτερο ήταν η λευκή πέτρινη τοιχοποιία που υπήρχε στο περίγραμμα του καθώς και στην περίφραξη του χώρου.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Ο στόχος του σχεδιασμού ήταν να τονιστούν τα προϋπάρχοντα αυτά στοιχεία σε ισορροπία με υλικά πιο ζεστά στους λειτουργικούς χώρους του καταστήματος.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Επιλέχθηκε να τοποθετηθεί τσιμεντοκονία χρώματος γκρι σε διαχωριστικούς τοίχους, σε κατακόρυφες επιφάνειες στην έκταση του μπαρ και σε κάποιες σταθερές διακοσμητικές κατασκευές στο περιμετρικό χώρο ενώ, σε αντίθεση με αυτό, επιλέχθηκε στο δάπεδο, σε τμήματα της οροφής και στην πέργκολα σκίασης να χρησιμοποιηθεί το ξύλο.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Συγκεκριμένα τα στοιχεία σκίασης που έχουν τοποθετηθεί αποτελούνται από πολλές ξύλινες τετράγωνες διατομές, τοποθετημένες σε άνισες αποστάσεις μεταξύ τους, στοιχείο το οποίο επαναλαμβάνεται σε διάφορα σημεία μέσα στο χώρο, προσδίδοντας ένα ενιαίο ύφος και χαρακτήρα.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της τελικής μορφής που έχουν τα προστατευτικά κάγκελα από την πλευρά της θάλασσας έτσι ώστε πέρα από την απαιτούμενη ασφάλεια να μην παρεμποδίζεται η όμορφη θέα προς τον Αμβρακικό.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Η μορφή αυτή αποτελείται από μια σειρά διάτρητων ξύλινων στοιχείων, ορθογωνικού σχήματος, τα οποία έχουν διαφορετικά ύψη μεταξύ τους δημιουργώντας μια όμορφη δυναμική κορυφογραμμή στο όριο του χώρου με τη θάλασσα.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Επίσης η κατάλληλη επιλογή φωτισμού ήταν ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού. Η διάταξή του έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, με τον κρυφό φωτισμό να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σημαντικό παράγοντα στην επιλογή των υλικών (βαφές, επιχρίσματα, επικαλύψεις κλπ), των φωτιστικών, των επίπλων και της φύτευσης του χώρου, αποτέλεσε η αντοχή τους στην υγρασία και στη γενικότερη φθορά που μπορούν να υποστούν σε παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Photo © Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: «Alila tales & spirits», Τύπος Έργου: Ανακαίνιση Καταστήματος, Τοποθεσία: Πρέβεζα, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Kazakos Architecture & Engineering, Υπεύθυνοι Μελέτης: Μπαϊκούση ΔήμητραΚαζάκος Γιάννης, Φωτογράφηση: Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Προμηθευτές Έργου:

Φωτισμός & Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός: ΚΑΥΚΑΣART AUDIO, Ηχητικές Εγκαταστάσεις: ART AUDIO, Επίπλωση: ALMECO, Ξυλεία: ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, Συστήματα Σκίασης: Σιδέρης Παναγιώτης (Πρέβεζα), Φυτεύσεις: ΣΤΥΛΟΣ IRRIGATION (Πρέβεζα), Εμπορική Ταυτότητα Καταστήματος: i-frame


Σχόλια

σχόλια