Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Το έργο αφορά τη μετατροπή ενός πρώην γραφειακού χώρου σε ένα belvedere loft για ένα ζευγάρι. Η πρόταση χρησιμοποιεί το σχεδιασμό του φωτός και των επίπλων για τη δημιουργία μιας αίσθησης γραμμικότητας και μινιμαλισμού.

Το διαμέρισμα βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας, στο τελευταίο όροφο ενός κτιρίου πολυκατοικίας στην οδό Πραξιτέλους, γεγονός που του χαρίζει προνομιακές οπτικές φυγές προς την Ακρόπολη. Η δεδομένη υπάρχουσα κτιριακή δομή παράλληλα με την επιθυμία να διατηρηθούν ανεμπόδιστες θεάσεις προς τον ιστορικό λόφο της Ακρόπολης επηρέασαν σημαντικά τον εσωτερικό σχεδιασμό.
Ο κυρίως χώρος του loft χαρακτηρίζεται από διαφάνεια λόγω της παρουσίας εκτενών υαλοπινάκων και στις δύο διαμήκεις πλευρές, κάθε μια από τις οποίες αναλαμβάνει ένα διαφορετικό ρόλο.

“Ένα προϋπάρχον υποστήλωμα στέκεται ελεύθερο ανάμεσα σε αυτούς τους δύο «γυάλινους τοίχους» και διαχωρίζει αβίαστα το διαμέρισμα σε δύο νοητές «λωρίδες»”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Η κουζίνα και ο χώρος της τραπεζαρίας ανήκουν στη πρώτη «λωρίδα» και στρέφονται προς την οδό Πραξιτέλους, την ίδια στιγμή που ο εξοπλισμός της κουζίνας χρησιμεύει ως φίλτρο ημιδιαφάνειας που ρυθμίζει την ιδιωτικότητα απέναντι στα εξωτερικά βλέμματα.
Ο κεντρικός άξονας διαχωρισμού του loft υλοποιείται μέσω μιας κατασκευής που αναπτύσσεται στο τρισδιάστατο χώρο και συνδυάζει τις αρχές στατικότητας και design: τα φέροντα υποστηλώματα του κτιρίου συνδέονται μεταξύ τους με ένα μεταλλικό «δοκάρι» που λειτουργεί ως ένα επίμηκες ράφι το οποίο τονίζει τη γραμμικότητα του χώρου και το διαχωρισμό μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών του.

“Την ίδια στιγμή, ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των λειτουργιών αποτυπώνεται και στο δάπεδο του loft.

Μια μεταλλική λάμα ακολουθεί τη νοητή προβολή του μεταλλικού επιμήκους ραφιού και δημιουργεί τη συνθήκη γειτνίασης δύο διαφορετικών δαπεδοστρώσεων: στη μία πλευρά το βιομηχανικό δάπεδο του χώρου κουζίνας και στην απέναντι πλευρά το ξύλινο δάπεδο του χώρου καθιστικού.

“Στη δεύτερη «λωρίδα», το καθιστικό στρέφεται απευθείας προς την Ακρόπολη”.

Το πρώην στηθαίο του παραθύρου μετατρέπεται σε μια ξύλινη ιδιοκατασκευή επίπλου που λειτουργεί ως εκτενές κάθισμα και αποθηκευτικός χώρος. Το καμπύλο σχήμα του επίπλου δημιουργεί μια ροϊκή συνέχεια και ενοποίηση μεταξύ του χώρου αυτού και της τραπεζαρίας.
Το κυρίως καθιστικό έπιπλο αποτελεί και αυτό ιδιοκατασκευή που αιωρείται απαλά πάνω από το έδαφος διατηρώντας μια αίσθηση ελαφρότητας και απουσίας βαρύτητας, καθώς επίσης η μορφή του σε έντονη αμβλεία γωνία «αγκαλιάζει» τον επισκέπτη και τον στρέφει οπτικά προς το πολύτιμο αντικέιμενο θέασης: τον Παρθενώνα.
Η υλικότητα της πρότασης διαφοροποιείται σύμφωνα με την εκάστοτε θέα σε κάθε πλευρά: αστική ατμοσφαιρικότητα ψυχρών υλικών και ημιδιαφάνεια προς την οδό Πραξιτέλους εναντίον θερμών υλικών και καθαρών διαφανειών προς την Ακρόπολη.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“Οι ιδιωτικοί χώροι του διαμερίσματος εσωκλείονται σε ένα ξεχωριστό όγκο με χαρακτηριστική παρουσία και υφή, υλοποιημένο από πολυκαρβονικά panels.

Τα panels φωτίζονται έμμεσα, μετατρέποντας το απλό διαχωριστικό σε μια σουρεαλιστική συσκευή που φιλτράρει τη σχέση μεταξύ κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων με εργαλείο το φως.
Το παιχνίδι του φωτός, της σκιάς, της προοπτικής, των διαφορετικών υφών των υλικών και το χωρικό παιχνίδι μεταξύ αμβλειών και οξειών γωνιών γεννούν ένα ατμοσφαιρικό και παράλληλα αστικό interior στην καρδιά της Αθήνας.

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Έργο: Belvedere – Παρατηρητήριο LoftΤοποθεσία: Οδός Πραξιτέλους – Αθήνα – ΕλλάδαΑρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture StudioΚείμενο παρουσίασηςADD Architecture StudioΦωτογραφίεςADD Architecture Studio

Λίγα λόγια για το γραφείο ADD Architecture Studio:

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων.
Η hands  on προσέγγιση των ADD περιλαμβάνει προσεκτική και λεπτομερή επιλογή υλικών σε κάθε project ενώ σήμα κατατεθέν τους είναι η μοναδική χρήση του φωτός σε κάθε του μορφή ώστε να εμφυσήσει μία ιδιαίτερη αίσθηση ατμόσφαιρας στον τρισδιάστατο χώρο.
Οι ADD αντιλαμβάνονται κάθε έργο σαν μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυνατότητα που ταιριάζει στο εκάστοτε προγραμματικό σενάριο, είτε πρόκειται για showroom, concept store ή ιδιωτικές κατοικίες και custom made έπιπλα.
Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der Rohe Young Talent Architecture Award για τη διπλωματική τους με θέμα “Sub_ZeroLife Beyond Parking”, το 2016.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να περιμένουν πάντα το απρόσμενο και παράλληλα να το αξιοποιούν σαν πηγής έμπνευσης για την παραγωγή μοναδικού και αυθεντικού σχεδιαστικού έργου. Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver A’ Design Award 2017 – 2018 για το σχεδιασμό του “Reverse Pickup” φωτιστικούκαι το BIG SEE Interior Design Award 2018 για το concept store “L’ Escalier.
Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με το σχεδιαστικό έργο τους Meuble a habiter-Έπιπλο διαβίωσης” μια ιδιωτική κατοικία στην ΕκάληΠρόσφατα οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A Design Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock, ένα βραβείο που μοιράζονται μόνο με 4 ακόμα ονόματα παγκοσμίως.
Οι ADD είναι μέλη του IDC (International Design Club) και της IAD (Ιnternation Association of Designers). Οι ADD εμπνέονται από το κοινό τους όραμα για ένα ολιστικού τύπου αρχιτεκτονικό γραφείο που θα ασχολείται με ένα πλήρες εύρος σχεδιαστικών στρατηγικών και λύσεων κάθε τύπου.

English description: ADD Architecture Studio transformed an old office space, in Praxitelous street, Athens, into a belvedere loft-apartment, using light and furniture in their design proposal to create a sense of linearity and minimalism.

The project is about the transformation of an office space to a belvedere loft-apartment for a couple. The apartment is located in the heart of Athens, on the upper floor of a “polykatoikia” building in Praxitelous street providing astonishing views to the Acropolis. The existing structural imprint along with the desire to preserve unobstructed views to the Acropolis greatly shaped the formation of the new interior.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

The main space of the loft is characterized by a cross-sectional transparency due to the presence of window glazing on both elongated sides, each charged with a different role-effect.

“An existing free standing column situated between the two “glass walls” almost naturally separates the apartment into two strips”.

On the first, the kitchen and dining room face towards Praxitelous street while the use of kitchen equipment serves as a private filter against outside gazing. The kitchen is separated from the second strip, the living-room, with a three-dimensional trick being born through the coming together of structure and design: the load bearing columns are connected through a steel “beam” serving the role of an oblong shelf structure, emphasizing the linearity of the space and the division between uses.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

At the same time, this very separation of spaces is reflected upon the loft’s floor: a steel slice following the shelf’s vertical projection separates the flooring between the kitchen’s industrial concrete and the wood of the living room.

“On the second strip, the living-room opens up directly to the Acropolis”.

The existing window seal is transformed to a custom wooden piece of furniture combining seating with storage space. The furniture’s curved edge creates a flowing continuity and unity between the living room and the dining space.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“The main couch hovers gently above the ground maintaining a sense of lightness and non-gravity as it’s made of thin steel sheet”.

Thus, the main loft’s space materiality diversifies according to the existing views: urban and semi-translucent atmosphere towards the city versus warm colors and clear glazing towards the Acropolis.
The private spaces of the apartment are enclosed in an accentuated volume comprised of polycarbonate panels. The panels are filled with ambient light thus serving as a surreal illuminous filter between public and private spaces.
As the day goes by and the Athenian dusk sun starts to fill the loft with soft shadows, the panels gradually reveal their role as a massive ambient light. The game of light, shadow, perspective and acute angles give birth to an atmospheric and original interior in the heart of Athens.
Praksitelous plan, © ADD Architecture Studio

Facts & Credits: 

Project title: Belvedere loft-apartmentLocation: Praxitelous street – Athens – GreeceArchitecture – Design: ADD Architecture Studio, Text description: ADD Architecture Studio, Photography: ADD Architecture Studio

About ADD Architecture Studio:

ADD is an architectural and Design Studio based in Athens, Greece focusing on creating spatial experiences through the design of buildings, interior spaces and objects. ADD’s hands-on approach involves careful selection of materials and unique use of light in all its forms so as to infuse atmosphere to the three-dimensional space.
ADD perceive each project as an exquisite opportunity to discover latent potential which fits the programmatic senario, spanning from showrooms to concept-stores and from residences to dedicated furniture.
Founders, Argyris Chronopoulos and Dionysis Koutsioumaris collaborated throughout their studies in NTUA, which led to the reception of the European Architectural Medal Award and the nomination for the Mies van Der Rohe-Young Talent Architecture Award for their graduation diploma project (“Sub_Zero-Life Beyond Parking”) in 2016. Through the years they have always shared the notion of “expect the unexpected” as a form of inspiration leading to original and unique design. Since its foundation in 2016, ADD Architecture Studio has received the Silver A’ Design Award 2017 – 2018 (“Reverse Pickup” Table Lamp), the BIG SEE Interior Design Award 2018 (“L’ Escalier” Concept Store) and has been the youngest duo selected for exhibition in the 9th Biennale of Greek Young Architects (Residence in Ekali -“Meuble a habiter”). Most recently ADD received the Golden A’ Design Award 2018-2019 (“Reverse Sunclock” Multifunctional Wall Lamp), a prize shared with only 4 more laureates worldwide.
ADD is a member of IDC (International Design Club) and IAD (International Association of Designers). ADD is inspired and driven by the vision of a holistic type of architectural office engaging with the full spectrum of design-oriented strategies and solutions.

Visit ADD’s Architecture Studio WEBSITE | FACEBOOK PAGE | INSTAGRAM