Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul
TSIALOS

Το έργο αφορά ένα ρετιρέ το οποίο βρίσκεται στον 53ο – 55ο όροφο ενός ουρανοξύστη υψηλών προδιαγραφών, με την ονομασία «The Pano», στην Μπανγκόκ και είναι το τέταρτο υψηλότερο διαμέρισμα στην Ταϊλάνδη.

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Το αρχιτεκτονικό γραφείο AAd (Ayutt and Associates) σχεδίασε αυτό το ρετιρέ κάτω από την έννοια της «ζωής μεταξύ της πόλης και της φύσης», προσφέροντας σε μια οικογένεια έναν σύγχρονο και πολυτελή τρόπο ζωής που θα εκμεταλλεύεται την πανοραμική θέα προς τον ιστορικό ποταμό Chao Phraya. Παράλληλα το ρετιρέ είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να  δημιουργεί ξεκάθαρους ιδιωτικούς και κοινωνικούς χώρους διαβίωσης.

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Το ρετιρέ PANO έχει σχεδιαστεί ως μία μοναδική κατοικία στον ουρανοξύστη παρέχοντας ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους που συναντώνται σε κλασσικές μονοκατοικίες, όπως: βεράντα, κήπο καθώς και πισίναΤο ρετιρέ αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο και στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι διαβίωσης, ενώ στο δεύτερο επίπεδο συναντώνται οι ιδιωτικοί χώροι με τα υπνοδωμάτια, τον ξενώνα, το παιδικό δωμάτιο, τον χώρο εργασίας και τα μπάνια.

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Η έννοια του υγρού στοιχείου και των δυναμικών χώρων αποτέλεσε την βάση του σχεδιαστικού πλάνου των αρχιτεκτόνων η οποία εφαρμόστηκε σε όλα τα επίπεδα και τους χώρους του ρετιρέ, όπως στο καθιστικό, στο κύριο υπνοδωμάτιο, στον χώρο εργασίας και στο υπαίθριο χώρο δημιουργώντας παράλληλα μια συνεχή κίνηση εντός και εκτός του διαμερίσματος όπου το ιδιωτικό και το κοινόχρηστο συνυπάρχουν.

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Η μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονική τροποποίηση που εφαρμόζεται στην αρχική διάταξη του ρετιρέ είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία εξαιρετικών χώρων που συνδυάζουν την σύγχρονη αρχιτεκτονική με παραδοσιακά στοιχεία της Ταϊλάνδης και χαρίζουν μια ήρεμη ατμόσφαιρα στους ενοίκους.

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Από την άλλη πλευρά η κομψή και εντυπωσιακή βεράντα του ρετιρέ, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα δέντρο το οποίο είναι φυτεμένο στο 53ο όροφο του ουρανοξύστη, δίνει την δυνατότητα στους ενοίκους να έχουν μια πιο άμεση επαφή με την φύση ενώ παράλληλα προσφέρει μια ανεμπόδιστη θέα προς την πόλη της Μπανγκόκ.

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Γίνεται σαφές ότι οι κήποι γύρω από τους ιδιωτικούς χώρους αποσκοπούν όχι μόνο στην ενίσχυση της οπτικής ποιότητας αλλά και στην ενθάρρυνση της οικογένειας και των φιλοξενούμενων να κινηθούν και να αναπτύξουν κοινωνικές δραστηριότητες μεταξύ τους.

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul

Πρόκειται για ένα ρετιρέ του οποίου η αισθητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα τόπος ονείρου μακριά από την ένταση και την πολυπλοκότητα της πόλης.

Διάγραμμα

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Pano Penthouse, Τοποθεσία: Μπανγκόκ – Ταϊλάνδη, Αρχιτεκτονικό Γραφείο: Ayutt and Associates design, Αρχιτέκτων Έργου: Ayutt Mahasom, Ομάδα Μελέτης: Suvatthana Satthbannasuk, Sasivimol Utisup, Εμβαδόν: 700 m², Φωτογράφηση: Piyawut Srisakul


Σχόλια

σχόλια