Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση ενός ιατρείου στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Ο χώρος ανασχεδιάστηκε εξαρχής, από τους G2lab Architects, με βασικό γνώμονα τη διαμόρφωση ενός κεντρικού άξονα που λειτουργεί ως υποδοχή και χώρος αναμονής, γύρω από τον οποίο αρθρώνονται οι υπόλοιπες λειτουργίες του ιατρείου, οι οποίες συνυπάρχουν αρμονικά χωρίς να διασπάται η αίσθηση του ενιαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή συντέλεσε και η δημιουργία μικρών προθαλάμων στους επιμέρους χώρους, διαχωρίζοντας τις υπόλοιπες λειτουργίες από το κεντρικό lobby.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Εκατέρωθεν του κεντρικού χώρου στην μια πλευρά, βρίσκεται το γραφείο του ιατρού με το εξεταστήριο, σχεδιασμένο κατάλληλα προκειμένου να καλύπτει όλες τις λειτουργικές ανάγκες του επαγγελματία, ενώ στην άλλη πλευρά συναντάμε τους βοηθητικούς χώρους του ιατρείου (λουτρό,WC, κουζίνα) και τον χώρο όπου βρίσκεται ο εγκεφαλογράφος.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Η αρχική πρόθεση για δημιουργία ενός ανοιχτού, «καθαρού» χώρου, όπου θα κυριαρχούν οι λιτές γραμμές, υλοποιήθηκε με τη χρήση συγκεκριμένης χρωματικής παλέτας αλλά και με προσεγμένη επιλογή φυσικών υλικών, φωτιστικών και επίπλων που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του ιατρείου.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

“Έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό της reception με γνώμονα την αισθητικά αλλά και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου, δημιουργώντας έναν λιτό μίνιμαλ σύγχρονο χώρο υποδοχής”.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Οι χρωματισμοί που χρησιμοποιήθηκαν κινούνται κυρίως σε υπόλευκους τόνους, δίνοντας την απαιτούμενη ένταση με γκρι και μαύρες πινελιές σε έπιπλα και φωτιστικά.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Επίσης η πατητή τσιμεντοκονία στην απόχρωση του γκρι στον τοίχο και στο δάπεδο έξω από το γραφείο του ιατρού συνδυάζεται αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά και τις υφές και κορνιζάρει το γενικά λευκό φόντο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Το ελαφρύ διάτρητο διαχωριστικό έξω από το γραφείο του ιατρού δημιουργεί έναν προθάλαμο και προσφέρει την απαραίτητη διακριτικότητα στην προσέλευση και αποχώρηση τόσο του ιατρού όσο και των επισκεπτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα γεωμετρικό παιχνίδι στο χώρο.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

“Στο δάπεδο του χώρου αναμονής, τοποθετήθηκαν ανοιχτόχρωμα ματ πλακίδια, ενώ στους χώρους του ιατρού ένα ιδιαίτερο βινυλικό γκρι σκούρο δάπεδο σε αντίθεση με την υπόλοιπη σύνθεση λευκών στοιχείων”.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό του φωτισμού, δημιουργώντας ένα παιχνίδι φυσικού και τεχνητού φωτισμού με κυρίαρχο στοιχείο τον γραμμικό φωτισμό στη reception αλλά και στα γραφεία.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Photo © Λευτέρης Κοσσάρας

Τόσο η εναλλαγή των στοιχείων και των εντάσεων φωτισμού, όσο και τα ίδια τα φωτιστικά προσεκτικά διαλεγμένα, δημιουργούν ιδιαίτερα σημεία στο σύνολο του χώρου, με τον κρυφό φωτισμό να συμπληρώνει την όλη σύνθεση δημιουργώντας μια άνετη και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
Κάτοψη ιατρείου, © G2LAB

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου:Nasios Neurocare”, Τυπολογία: Ιατρείο, Τοποθεσία: Ιωάννινα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Επίβλεψη: G2LAB, Ομάδα μελέτης: Γιώργος και Γιάννης Ευθυμιάδης, Κατασκευή: Γιώργος Τσέλλας, Έτος ολοκλήρωσης: 2020, Πλακάκια: Labrou Ceramics, Φωτιστικά: Αντωνιάδης Luminart, Παρουσίαση έργου από τους: G2LAB, Φωτογραφίες: Λευτέρης Κοσσάρας